De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel vlak op 345,23 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 528,96 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0, 1 procent. Frankfurt bleef achter met een min van 0,3 procent. In New York stond de Dow-Jonesindex 0,2 procent in de min.

Ahold won 3,8 procent en was daarmee de grootste stijger in de AEX. Het supermarktconcern verkoopt het belang van 60 procent in de Scandinavische branchegenoot ICA aan het Zweedse Hakon Invest. Het bedrijf ontvangt daarvoor omgerekend 2,5 miljard euro in contanten. Volgens analisten van ING krijgt Ahold een mooie prijs voor het belang.

América Móvil

KPN volgde op de voet met een plus van 3,2 procent. Volgens zakenbank Nomura zal het Mexicaanse telecomconcern América Móvil waarschijnlijk deelnemen aan de aandelenuitgifte van KPN om zijn belang van 27,5 procent op peil te houden. De kans dat de Mexicanen van de lage aandelenkoers gebruik zullen maken om KPN helemaal in te lijven, acht Nomura klein.

Bodemonderzoeker Fugro was de grootste verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van meer dan 7 procent na het onverwachte vertrek van commissaris Frans Cremers. Cremers stapt op vanwege onenigheid over de snelheid waarmee veranderingen worden uitgevoerd.

Wereldhave

In de MidKap ging Wereldhave aan kop met een plus van 2 procent na publicatie van de jaarcijfers. Het vastgoedbedrijf liet daarbij weten bijna al zijn bezittingen in Groot-Brittannië te hebben verkocht. Imtech boekte eveneens een winst van 2 procent na het opstappen van financieel directeur Boudewijn Gerner. Industrieel toeleverancier Aalberts stond onderaan met een min van 1,6 procent.

In Kopenhagen ging Novo Nordisk ruim 13 procent onderuit. De Amerikaanse autoriteiten willen dat de Deense medicijnmaker meer klinische testen uitvoert voordat goedkeuring van het nieuwe insulinemiddel Tresibawordt overwogen.

De euro was 1,3375 dollar waard, tegen 1,3370 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 95,64 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper, op 117,90 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl